September 2016 maand van de Model X: groei BEV blijft constant

September 2016 is de maand van de Tesla Model X. In Nederland rijden nu 234 Model X-en, waarvan er in september 205 zijn geregistreerd. Samen met de Model S (231 registraties) goed voor bijna 80% van de nieuw geregistreerde elektrische auto’s in september. In Nederland zijn nu 11.986 volledig elektrische auto’s geregistreerd (bron RVO).

groeibevsept

Analyse maandelijkse groei
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) publiceert elke maand waardevolle cijfers over de groei van elektrisch vervoer. Op basis daarvan maakte ik een prognose over de verwachte groei van het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland. Voor september verwachte ik tussen 11.618 en 12.068 volledig elektrische auto’s. De nieuw registraties van volledig elektrische auto’s is vergelijkbaar met de procentuele maand-tot-maand groei van 5% vergelijkbaar met de maand-tot-maand groei in andere septembermaanden (voor periode 2012 t/m 2016 gemiddeld 6%). Daarmee is het ook logisch dat de absolute groei van het aantal registraties is toeneemt ten opzichte van voorgaande septembermaanden.

groeim2msept16

Update prognose tot en met eind 2017
Op basis van de nieuwe cijfers heb ik de prognose voor eind 2017 opnieuw berekend. Deze prognose maak ik op basis van de lineaire groei van het aantal registraties. Die komt met de update van september 2016 uit op 15.542 en was 15.022 in de vorige maand. Op basis van de procentuele maand-tot-maand groei rijden er eind 2017 19.769 volledig elektrische auto’s in Nederland. De werkelijke aantallen kunnen sterk afwijken afhankelijk van de snelheid waarmee de aangekondigde modellen met een grote actieradius op de markt komen (o.a. Renault Zoe, Opel Apmera-E en Tesla Model 3). Lees voor een toelichting op deze berekeningen ook mijn eerdere blog hierover.

prognosegroeibevsept

Bronvermelding:
Uitgelichte titelfoto is afkomstig van Autovisie.
Cijfers elektrisch vervoer, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.